реди  повече от година Негово Превъзходителство Армен Едигарян, посланик на

...
реди  повече от година Негово Превъзходителство Армен Едигарян, посланик на
Коментари Харесай

В Матенадаран най-ценната реликва Лазаревото евангелие на арменски език от 887 г.

реди  повече от година Негово Превъзходителство Армен Едигарян, дипломат на Армения, гостува за малко в Покана за пътешестване.  Но тогава към момента липсваха директни полети сред София и Ереван.  Днес връзките сред двете страни наподобяват по-различно.

 

Докато се подготвях за диалога, открих малко известни обстоятелства за Армения. Ще ви кажа част от тях: Почти 100 % от популацията са християни. Страната е една от дребното монолитно етнически страни в света. 97 на 100 от  са арменци, а останалите три -  руснаци, украинци, кюрди, язиди. Първата катедрала в света е издигната в Армения и това е „ Св. Ечмиадзин “.

 

В много страни има разлика в цените на туристическите атракции за локални и чужденци. В Армения обаче те са идентични. А при тамошната богата и антична история местата за посещаване са безчет.

 

Посланикът на Армения Армен Едигарян загатна много духовни средища и религиозни светини, само че в родината му те са безусловно на всяка крачка. Моят посетител е бил посланик в Канада и Съединени американски щати, посланик-ръководител на непрекъснатата задача на Армения в НАТО, а от 2020 е ексклузивен и пълномощен дипломат в София.

 

В днешния диалог стигнахме до извода, че туризмът е една от печелившите форми на дипломация.

 

Честно казано, това което не знаех за Армения е, че шахматът там образователна дисциплинираност и даже се държи изпит. А кайсията е народен плод, един от знаците на страната и от нея се прави всичко, в това число коняк и вино.

 

Разговорът за рисково вкусната кухня е неминуем, само че би трябвало да „ отметнем “ още места, които би трябвало да забележим, в случай че решим да посетим Армения. Сред тях би трябвало да споменем ереванската каскада, Историческият музей, музеят на Шарл Азнавур.

 

Неотдавна Ереван  празнува 28-я век от основаването си. Изграден през 782 година прочие Хр., той е измежду най-древните градове на света. Дори Рим е с 29 години по-млад от него.  След толкоз разнообразни (и вкусни) направления из родината му, разказани ни от арменския дипломат Армен Едигарян, желанието ми да посетя страната с антична история мощно набъбна.

 

Няма по-страшно от отмъщението на оскърбената жена, изключително в случай че има пари и въображение. В Буенос Айрес мъстта е под формата на 120-метровият жилищен блок Edificia Kavanagh. 31 етажа в жанр ар деко, издигнати за малко повече от година през 1936-а.

 

 https://dromomania.bg/2023/07/21/120-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%bc%d1%8a%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%83%d0%b5%d0%bd/

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР